Τί είναι η Αλλεργία στον Ήλιο; Μάθε τα συμπτώματα και τρόπους πρόληψης!

29.6.20


Εσύ γνώριζες πως υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη που έχουν αλλεργία στον ήλιο; Κι όμως! 

Αλλεργία στον Ήλιο (μπορεί να την ακούσεις και ως φωτοδερματίτιδα ή φωτοευαισθησία), υπολογίζεται πως μπορεί να εμφανίσουν περίπου 2 στα 10 άτομα.
Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20-40 ετών, όμως δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ακόμα και σε παιδιά.

Συμπτώματα όπως φαγούρα, ερυθρότητα, ανεξήγητο εξάνθημα, σπυράκια ή φουσκάλες με υγρό και αίσθημα καύσου μπορεί να μοιάζουν ως συμπτώματα κάποιου ηλιακού εγκαύματος, όμως αν εμφανίζονται 24-48 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο μπορεί να υποδηλώνουν και αλλεργία στον ήλιο ή αλλιώς φωτοευαισθησία, η οποία θα μπορούσε να οφείλεται σε λήψη φαρμάκων, προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας ή αρώματα (τα οποία έρχοντα σε άμεση επαφή με την επιδερμίδα και μπορεί να περιέχουν αλκοόλη), ακόμα και σε κληρονομικότητα. 

Όπως και να 'χει, σε περίπτωση που εμφανίσεις αυτά τα συμπτώματα αρκετές ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και έχεις την παραμικρή υποψία πως έχεις φωτοευαισθησία-αλλεργία στον ήλιο, είναι απαραίτητο να επισκεφτείς κάποιον δερματολόγο, ο οποίος θα σε κατευθύνει, θα λύσει κάθε σου απορία και θα σε βοηθήσει να ανακουφίσεις τα συμπτώματα!

Σε αυτό το post βρίσκω την ευκαιρία να σε γυρίσω μερικά χρόνια πίσω! Τότε, που στο σχολείο από μικρή ηλικία μας μάθαιναν πως το Α και το Ω για την υγεία μας είναι η πρόληψη! Μάθε παρακάτω λοιπόν, πως μπορείς να αποφύγεις μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση:

  • Να βάζεις αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας UVA & UVB και να αφήσεις εκείνα τα SPF 6-8-10 στο ράφι!
  • Να ανανεώνεις το αντηλιακό σου κάθε 2 ώρες, άντε το μέγιστο 3 ώρες, ενώ αν έχεις κάνει και την βουτιά σου πρέπει να το ανανεώνεις πιο συχνά.
  • Να μην βάζεις άρωμα απευθείας στην επιδερμίδα, αν πρόκειται να σε δει ο ήλιος.
  • Αν δεν είναι απαραίτητο μην βγαίνεις στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11:00 με 16:00.
  • Να μην ξεχνάς να ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου μετά την έκθεση στον ήλιο.
  • Να μην ξεχνάς να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου με αγνό νεράκι.
Μέχρι το επόμενο post...να μην ξεχνάς να προσέχεις τον εαυτό σου!

Πηγή Φωτογραφιών: Unsplash 

You Might Also Like

0 comments

Blog Archive

Popular Posts

Instagram